Ötödik éve küzdünk a tudatlanság ellen

2018 van, ötödik éve kutatunk. Egy ártalmatlan kereséssel indult a Yad Vashem adatbázisában a Cserépfalu helységnévre 2014 tavaszán, ezután kiderült majdnem minden Groszmann Liliről, aztán most meg itt vagyunk 5 évvel később.

Több blogon át megérkeztünk az XYZ-re, ahol 217 (kettőszáztizenhét!!!) poszt, rengeteg kép, szkennelt anyag, anyakönyvek, videók, interjúk, temetők, sőt újabb weboldal, a ZSTM.HU és még nagyon sok előrehaladás a múltban. 2017 volt Auschwitz éve is, elképesztő volt a lerombolt táborban töltött idő.

Már többször leírtuk, hogy a szabad és független kutatásunkban az az egyik legjobb, hogy nincsenek határidők. Akkor foglalkozunk a múltunkkal, amikor időnk van rá, vagy kedvünk tartja, vagy bármi egyéb történet miatt rákattanunk.

Ez így is marad.

Ez a poszt egy terveket rögzítő poszt, hogy mi lesz 2018-ban. Vagy nem lesz, mégis legyen megírva.

A blogunk kategóriái szerint tartok egy névsorolvasást.

Anyakönyv

A kutatás egyik legalapvetőbb forrása az anyakönyvek sorai, ezeket folyamatosan dolgozzuk fel, pl. a temetői adatbázisunknak is az alapja.

Cserépfalvi

Cserépfalvi Imre, Cserépfalu híres könyvkiadójának történetét is tovább gondozzuk, a cserépfalui emlékszoba novemberi újraindításánál is ott voltunk. Az emlékszoba webes fejlesztést továbbra is mi végezzük, a terem jobb sarkában van egy klassz érintőképernyős alkalmazás, melyet mi gondozunk idén is.

Digitalizált

Az alsózsolcai levéltárral már nagyon régóta fölvettük a kapcsolatot, várnak minket, idén reméljük, hogy sikerült megnézni az ottani anyagot.

Emlékséta

2018. május 27-én lesz idén az emlékséta, egy héttel később mint a rend, mert Sávout ünnepe lesz a tervezett időpontban. Május utolsó előtti vasárnapján szokuk rendezni, mert 1944-ben május 20. körül vitték el a cserépieket a mezőkövesdi gettóba. Jöjjenek sétálni immáron ötödjére.

5. Groszmann Lili nap

Gyorstalpaló

A zsidó kulturáról szóló sorozatunk is folytatódni fog idén is, vagy nem 🙂

Interjú

Cserépfaluban már le van beszélve interjú egy idős nénivel, hamarosan el fogom készíteni, és az USHMM interjúiból is lesznek mezőkövesd-környéki beszámolókból referálások.

Kulissza Rólunk Színes

Ez a három kategória majdnem ugyanaz, de mégis más. Ez a poszt inkább kulissza, valamiféle háttér, hogyan megy ez az egész kutatósdi. Arról tutira írni fogunk végre, hogy mennyire hálásak vagyunk annak a tíz embernek, akik pénzzel is támogatták a munkánkat. Lesz egy mire költöttünk poszt is hamarosan. Lesznek rólunk szóló cikkek is megint, ha a cserépi temetőnek igazából nekikezdünk, és taán a színes rovatba kerül az is, hogy egy barátom tavaly megvásárolta a cserépi Schwartz család házát. Na és az hová illő tartalom, hogy találtam egy menórás bibliát Cserépfaluban?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Groszmann Lili Kutatás (@grszmnnll) által megosztott bejegyzés

Temető

Na ez egy óriási témakör, ami a cserépi temető megtalálásával keződött három éve, majd egészen addig elmentünk, hogy van egy másik oldal, a ZSTM.HU, mely oldalon megtalálható majdnem az összes magyarországi zsidó temető.

Folytatjuk a hazai temetők dokumentálását is, elsősorban az elfeledett temetők lesznek a todolist-ben előre téve.

Két posztot meg kell még írnom tavalyról, az egyik a tahitótfalui temető, a másik pedig a székelyudvarhelyi majdnem elfeledett temető története.

Decemberi videó Erdélyből:

Uncategorized

Még ilyen kategória is van, mert amikor költöztettük a blogot, nem minden posztunk lett bekategóriázva. 56 poszt vár a sorsára, ha kész lesz, eltűnik végre a kategóriátlan kategória.

És még sok minden más lesz.

Mert nem élhetünk tudatlanságban

Még nincs vége!

Akinek a blog nem elég, és nehezen hagyják el kedvenc közösségi oldalukat, azoknak idemásoltam, hogy hol lehet még kutatós tartalmakat fogyasztani:

Facebook Groszmann Lili kutatás
Facebook Zsidó Temetők Magyarországon
Instagram Groszmann Lili kutatás
Twitter Groszmann Lili Kutatás
Twitter Zsidó Temetők Magyarországon
Youtube Groszmann Lili kuatatás

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.