KÖSZÖNJÜK

KEDVES EMBER!

Támogatásod szeretnénk kérni egy olyan kutatási projekthez, melyet szabadidőnkben, magánszemélyek egyszeri adományaiból és saját zsebből finanszírozunk immár tizedik éve. Balázs István bükkzsérci ősökkel rendelkező grafikus és Tóth Péter, kommunikációs szakember, Cserépfalu tiszteletbeli polgára vagyunk. Kutatjuk a múltat.

Lelkesedésünk töretlen, de tovább szeretnénk lépni. Úgy gondoljuk, hogy rendszeres támogatásokra van szükségünk. Nem jó, hogy a megrendelt digitalizált dokumentum díja, vagy a gyermekeink Túró Rudija stoplija között kell választanunk. Mindkettő fontos.

Miről is van szó?

1944 tavaszán egy borsodi falucska, Cserépfalu zsidó polgárait a mezőkövesdi gettóba, majd Miskolcon keresztül Auschwitzig vitték. Egyikük az akkor 18 éves Groszmann Lili volt, akit jelenlegi tudásunk szerint az auschwitzi gázkamrában pusztítottak el, számtalan más zsidó társával együtt. A történetet pár visszaemlékezőn kívül kevesen ismerték. Kutatásunk néhány személyes közléssel indult 2014-ben.

Magnet Bank:
16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Az Élet Igazsága Alapítvány

Azt gondoljuk, hogy fontos megismerni a kisemberek életét, sorsát és meghurcoltatását. Groszmann Lili ugyanolyan volt, mint bármelyik másik korabeli fiatal.

Fontos azonban tudni, hogy épp ezért szinte mindenkiből lehet Groszmann Lili.

Kutatásunk során minden megszerzett információt nagyon gyorsan megosztunk egy webes felületen. Módszertani alapvetésünk, hogy forrásainkat, eredményeinket azonnal hozzáférhetővé tesszük, azaz leírt szöveget, szkennelt dokumentumot, fotót, videót bárki számára elérhetővé tesszük az interneten. Egyfajta interaktivitásra is számítunk, várjuk a kiegészítéseket, hozzászólásokat.

A 2023 szeptember 1-ig beérkezett támogatásokat és a kiadásainkat itt lehet követni.

Átláthatóan, és ez így is marad az Élet Igazsága Alapítvány, mint civil szervezetünk esetében is.

Honlapunkon több mint 250 poszt, 1000-nél is szkennelés, feldolgozott anyakönyv, interjúk, temetői fotók és videók találhatók.

Újabb weboldalt is indítottunk, a ZSTM.HU-t, melyen zsidó temetőket kutatunk föl és jelenítünk meg a térképen. Megtaláltuk az elfeledett cserépfalui temetőt, melyet fel fogunk újítani, és azóta több hasonló temetőre is felhívtuk a fenntartók, az önkormányzatok figyelmét.

Minden év májusában emléksétát rendezünk azon az útvonalon, ahol 1944-ben elvitték a cserépi zsidókat.

2017-ben Auschwitzba is ellátogattunk. Ezt az utunkat szintén támogatásból valósítottuk meg.

A blogon kívül a Facebookon is ott vagyunk, Twitteren, Instagramon és Youtube-csatornánkon is megtalálsz.

A továbblépéshez nem csupán működési költségre, hanem egyéb tárgyi eszközökre is szükségünk van, illetve további tőkére ahhoz, hogy eljussunk a kiszemelt intézményekbe, ahol tovább kutathatunk.

A saját zsebünk nem elég.

Kérjük, támogasd munkánkat rendszeres havi pénzadománnyal, Kedves Olvasó!

Mire költünk?

  • szerverfenntartási díjra,
  • kutatást segítő eszközök megvásárlására, szoftverekre,
  • kutatást segítő szolgáltatások vásárlására és egy alapítvány létrehozására, utazásokra.
  • Készséges intézmények leveleznek velünk, nagyszerű emberek küldenek dokumentumokat, szkennelnek nekünk „puszira”, jó lenne, ha mi is tudnánk fizetni egy-egy adatbázisért, elvégzett munkáért, kutatói helyért, mert bizony ezek is pénzbe kerülnek…
  • Kiemelt célunk egy ingyenesen hozzáférhető kiváló minőségű médiatár létrehozása és a projekt – különös tekintettel a temetői adatbázis – sokkal részletesebb dokumentációjának megosztása.

Támogatásod kizárólag a kutatást és az ezzel összefüggő programokat finanszírozza majd.

Magnet Bank:
16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Az Élet Igazsága Alapítvány

Hol olvashattál már projektünkről?

Librarius, Magyar Narancs, Szombat, Huppa, Mezőkövesd.hu, Észak-Magyarország, Kibic

Hová szeretnénk eljutni?

Yad Vashem The Holocaust Martyrs’ and Heroes’ Remembrance Authority, Jeruzsálem, Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeuma, Cfát, Tel Aviv-i Diaspora Múzeum, United States Holocaust Memorial Museum, Washington, Auschwitz Birkenau Memorial and Museum, Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár, Mezőkövesd, Magyar Országos Levéltár, Magyar Zsidó Levéltár, Főváros Levéltára, Bükkábrány, Mezőcsát, és persze Cserépfalu.

Köszönjük szépen a támogatást.

Itt vannak nyilvános pénzügyeink és támogatóink.

Mert nem élhetünk tudatlanságban.

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.