Festmények csendben Schwarczék egykori házában

Tavaly eldöntöttem, hogy az emlékséta ezentúl csak a saját oldalainkon lesz berögzítve, mást ez úgysem érdekel. Viszont. Múlt nyáron egy barátom megvette Schwarczék egykori házát, és beindult a fantáziánk, ami fantáziafolyamat akkora is lehet egyszer, hogy lesz ott egy kicsivel komolyabb emlékhely is. Vagy nem.

Ezért az 5. Groszmann Lili napon egy kiállításra gondoltunk, amit az eléggé lepukkant és elhanyagolt házban fogunk megrendezni.

Előző nap kiteszünk 20-30 olaj- és akrilfestményt a falakra, másnap a séta előtt jól megnyitjuk, és ügyeleti rendszerben estig bárki megnézheti. Kint lesz egy telefonszám az ajtón, és parancsra kinyitjuk. Nem lesz pogácsa, műanyag pohárból kóla vagy ilyesmi. Csak olyan néma csendes kiállítást érzünk május 27-én.

Köszönjük a Civilhetesnek az első híradást 🙂

Az 5. Groszmann Lili Nap programja:

9.30 Festménykiállítás megnyitója a Váraljai út 2-ben, az egykori Schwarcz házban. Poór Katalin †, Salz Gabriella és Szűcs András festményei csak ezen a napon láthatók. Megtekinthető lesz Győri Márton Lázas csillagon című olajfestménye is.

10.00 A Cserépfalvi Könyvmegállóból indul az emlékező faluséta – Pauer Gyula könyvszobra, Cserépfalvi emlékszoba, Groszmann ház, Schwartz ház, II. világháborús emlékoszlop, Zsidó temető.

11.30 Bogács Kotyogó kávéző, zsidó temető

16.00 Mezőkövesd – Diófa utca Hársfa utca sarkán, az egykori gettóban emlékezés, emlékkő letétel.

Bárki csatlakozhat.

17 órától Schwarcz ház

A festménykiállítást a séta ideje alatt 12 órától a kapun elhelyezett telefonszám felhívása után lehet megtekinteni. (Kb. 5 perc alatt odaér az egyik festő a hívásra)

És készült erre is egy plakát, mert plakátolni jó.

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.