Zsidó temető Négyes

Poroszló után Cserépfalu felé menetben a legközelebbi zsidó temető Négyesen van. A megyék határán lévő falucskát a törökök felégettek, majd szépen sorban betelepültek a betelepülők, köztük zsidók is. A falu végiben egy patak partjára temetkeztek. Bő 600 négyzetméteres terület ez, ahol egy darab sírkövet találtam.


Az 1880-as népszámláláskor 33-an éltek itt, de még 1941-ben is felírtak 5 izraelita vallásút, a Yad Vashem adatbázisában megtalálhatók a Négyesről elvitt áldozatok emléklapjai.

Azt írja az izraelitatemetok.hu a négyesi sírkövekről, hogy elsüllyedhettek a gyakori árvizekben, na de hová süllyedtek el? Csoda hogy egy megmaradt.

Itt is írtam az önkormányzatnak, azt válaszolták, hogy a Miskolci Autonom Ortodox Izraelita Hitközség a terület tulajdonosa, néha lekaszálja a falu a területet.

Képek és videó.

Április közepén mentem egy kört Tiszafüred körül (Tiszaszőlős, Tiszaszentimre, Kunmadaras) és útban Cserépfalu felé megálltam Poroszlón és Négyesen. A jövőben is lesznek ilyen képes és videós posztok az ország minden tájáról.

Követheted a videóinkat a Groszmann LIli videócsatornán és az Instagramon is.

Kovács Tibusz okleveles videós azt üzente, hogy tegyek állóképeket a balra és jobbra forduló videósnittek közé, mert elszédült a videócsatorna előtt. Így lesz.

Még magamról mutatok egy képet a posztsorozat végén. A fiam készítette, éppen a négyesi sírkőről készítem a videót. Azt nem tudom, hogy rövidnadrágban lehet-e zsidó temetőbe lépni, de fedetlen fővel tutira nem.

Ne feledjük a zsidó temető, örökké zsidó temető.

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.