Tiszaszentimrei zsidó temető

Az áprilisi temetős sorozat második része: Tiszaszentimre. A tiszaszőlősi állapotok után, itt annyi a pozitívum, hogy legalább a zsidó temető területe megtalálható. A falu déli végén, a temető sarkában van egy L alakú árok, emögött a tövises susnyásban ott a zsidó temető. Majdnem 2500 nm, nem kis terület.

A Google Mapsra rátettem a temetőt:

Google Maps

Pár méterre lehet szkafander nélkül bemenni a nagy dzsumbujba, két sírkövet tudtam megközelíteni.


Múlt héten a Facebookon beszélgettünk a temetőről, állítólag kilenc évvel ezelőtt kitisztították. Ezek szerint így néz ki egy tízéves elhanyagolt temető.

Írtam levelet a tiszaszentimrei hivatalnak, sajnos nem válaszoltak két hét alatt. Újra megismételtem tegnap, ha érkezik válasz frissítem a posztot.

Még 16 db felvétel:

Braham könyvében ezt írja a tiszaszentimrei zsidóságról:


A helyi zsidóságról első adatunk 1840-bő származik (13 fő), az ortodox hitközség feltehetőleg az 1850-es évek elején alakult meg, a zsinagóga is ekkoriban épült. 1880-ra arányszámát tekintve a vármegye egyik legjelentősebb hitközségévé vált (165 fő, 5,8 százalék), ettől kezdve azonban fokozatosan hanyatlott. A harmincas évek közepén itt 50 főnél kisebb, de intenzív karitatív tevékenységet folytató hitközség működött. A helyi zsidókat a karcagi gettóba vitték, orvosuk dr. Balogh Zsigmond volt. Az 1949-es összeírás szerint öt izraelita vallású lakos maradt a községben.

Egy videót is mutatok a 2017-es tiszaszentimrei temetőről:

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.