Cserépfalui zsidó temető 1852–1905

Újabb szintet lépünk a kutatásunk dokumentálásában. Már 2014-ben is alapvetettük, hogy a meg/ki/felkutatott információkat azonnal nyilvánosságra hozzuk.

Nincs mire várni.

Folyamatosan blogolunk, értékes történeteket osztunk meg adatokkal, helyszínekkel, nevekkel, melyek a blog kínálta műfaj szerint folyamatosan követhetők és persze vissza is kereshetők.

A háttérben adatbázisban is rögzítjük az adatokat, melyeken közösen dolgozunk. Úgy döntöttünk, hogy strukturált formában, lekérdezhetően megmutatjuk a Cserépfaluban eltemetettek főbb adatait. A temetői adatbázis a főlapról is elérhető. Mert lesz több temető is. Vagyis van.

A kutatás Cserépfaluból indult, ezért a Cserépfaluban eltemetettek adataival kezdünk. A temető felújításához is nélkülözhetetlenek az infók, mindenki egyedi sírkőutánzatot kap majd a temetőben.

Tehát az 1852-től rögzített anyakönyvi adatok alapján 1856-ben történt az első zsidó temetés, Kohn Lőrincet 1856. augusztus 10-én temették el Cserépfaluban.

A képre kattintva nyílik az adatbázis. Az elhunytak neveit, születési idejüket, halálozási időpontját és édesanyjuk neveit szerepeltettük.

A kutatásunkban az is klassz, hogy sosem dőlünk hátra. Nincs is fotelünk. Nincs lezárt adat, nincs lezárt helyszín, hanem egy élethossziglani kutatás pörög, amíg csak van élet.

Az adatbázis bővülni fog. Kik voltak a szülők. Miért jöttek Cserépfaluba? Hol laktak? Mivel foglalkoztak. Kik? Hol? Hogyan? Miért?

Rengeteg kérdésünk van.

Mi történt Róthéknál? Négy gyermeket temetett el Cserépfaluban.
A 32 temetésből csak 9 felnőtt…
12-en nem élték meg az egy évet sem…
6-an csak 1 évet éltek…

Mert, nem élhetünk tudatlanságban

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.