Kohn Dávid nyomtatta ki az első Gárdonyi-írást

1881-ben történt meg ez az eset. Kohn Dávid Cserépfaluban született, 9 gyermeket nevelt, később tömlöcbe is került. Ezt már megírtuk egyszer. A Gárdonyi-kapcsolat, egy ilyen érdekesség típusú kultúrtörténeti esemény.

A Széchényi Könyvtár blogjában ennél kicsit részletesebben megírtam az első kinyomtatott Gárdonyit:

„A Líceumi Nyomda után idő­ben az első Kohn Vilmosé volt 1878-ban. A cserépfalvi születé­sű fiatalember csak kettő évig vitte az általa alapított üzletet, mert 1880-ban Kohn Dávid vette át tőle, aki akár a testvére is lehetett, hiszen ugyanott született, és csak négy évvel volt fiatalabb Vilmosnál. Az üzem több inast foglalkoztatott.

A Cserépfaluban született Kohn Dávid nyomdájában adták ki a lapot, erről a Heves Megyei Hírlap nyomdatörténeti írásában olvashatunk. A nyomda szerepel könyvtárunk nyomdatörténeti honlapján is.

Igen, Ziegler Géza, mert a Gárdonyi csak egy felvett név, mely nevet a Füllentőben megjelent írása miatt választhatta. Mert itt láthattuk először leírva azt, hogy Gárdonyi Z. Géza. Majd a Z-t is elhagyta, s a kilencvenes évektől már Gárdonyi Géza néven publikált. Gárdonyból származott a Ziegler család, ez lehet a névválasztás oka. Az anyakönyvben 1897-ben jelezték a névváltoztatást.

Olvass Tovább: NEMZETIKONYVTAR BLOG

A másik blogba nem tettem bele két felvételt.
Mutatom a fejlécen a Kohn Dávid feliratot:

Füllentő, felelős szerkesztő: Iklódy Győző 1881. május 1. – OSZK Törzsgyűjtemény

Ez pedig a 135 évvel ezelőtt kinyomott Füllentő újság első oldala a Széchényi Könyvtár egyik asztalán:

Füllentő, felelős szerkesztő: Iklódy Győző 1881. május 1. – OSZK Törzsgyűjtemény

Köszönöm szépen OSZK 🙂

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.