Mezőkövesd emlékezik :)

Október elsején a Centropa alapítvány Történetek egy családi albumból – magyar zsidók 20. századi emlékei c. időszaki vándorkiállítását nyitották meg Mezőkövesden a gimnáziumban.

Képek és sajtó itt is.

Ezt írták:

Pataki Éva, a mezőkövesdi Czeisler család leszármazottja felelevenítette, megkereste Czeisler Éliás, az eredetileg Szikszóról származó dédnagyapja sírját, majd többször is járt a városban, s megírta a könyvet. Mezőkövesdre eleinte nem hívták, de már igen, s úgy érzi, végre hazaért. Nemrégiben a család Amerikában élő tagjai is felkeresték már a várost.

A kiállításon egyébként a matyó ruhába öltözött Klein nővérek fotója és története is látható. A mezőkövesdi zsidóknak nagy szerepe volt a matyó hímzés, népviselet népszerűsítésében. A kövesdi közösséget Auschwitzba deportálták, csak nagyon kevesen élték közülük túl a haláltábort. Míg a kövesdi zsidóság létszáma 1810 után folyamatosan nőtt, s volt, hogy kilencven üzletük is volt a nagyközségben, valamint számos orvost, mestert is adtak Mezőkövesdnek, addig mára teljesen eltűntek. Zömében a mostani főtér környékén laktak, ott állt zsinagógájuk is, melynek helyén iskola épült.

Mutatom a matyó ruhába öltözött Klein Arankát és Klein Erzsébetet  Centropa oldaláról:

Itt van a nővérem, Aranka meg a Böske, az unokatestvére. Itt volt Mezőkövesden Böske, és felöltöztek matyó menyecskének. Böske varrónő volt, mindig sok ruhát varrt nekem, amire irigykedtek a többiek. Az anyám minden évben az őszi ünnepekre új ruhát csináltatott magának és nekünk, gyerekeknek is. Tavasszal, húsvétra meg nyári ruhát. Köztem és Éva húgom között két év volt, de ő utolért engem, és egyformák voltunk, sokszor azt hitték, ikrek vagyunk. (Klein Arankát és Böskét Auschwitzban ölték meg.)

A tárlat október 22-ig látható a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola nyitvatartási idejében. Fel kell hívni a 49/500-033 számot és a 101-es melléken lehet időpontot kérni.

Megnézzük 🙂

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük