Nagy nemigaz

A kutatásomban különböző forrásokból rakom össze a holokauszt cserépi áldozatainak történeteit.

A személyes beszélgetésekben az az izgalmas, hogy néha rosszul emlékszik az emlékező. Elsőként majdnem megbántottam egy fals infó miatt Dr. Tóth Károlyt, akinek az édesapja boltos volt. Azt mesélték, hogy a Groszmann-bolt volt az a bolt, ahol Tóthék laktak a háború után, de ez egy nagy nemigaz.

A Groszmann-bolt a katolikus templom mögött volt kettővel.
Levéltári források, születési anyakönyvek mellett persze a közösségi webet is használom. A Facebookon keresek és írkálok hasonló vezetéknevű felhasználóknak.

Eddig nem kaptam sok releváns infót. Felvidéki Groszmannok írtak, de kaptam választ egy olyan Groszmanntól akinek a dédapja – bár a másik ági – dolgozott Cserépfaluban a múlt században.

Plakát is készül az emléksétához. Mert plakát az kell. Ilyesmin gondolkodom. A Yad Vashem központtól kölcsönöztem a plakát hátterét.

chaim.png

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük