10. Groszmann Lili emlékséta Cserépfaluból Mezőkövesdre

Kezdem a dátummal:

2023. május 21., 8 óra.

18 kilométer a távolság. Marika presszójától indulunk, kb. egy órát töltünk Cserépfaluban. Benézünk a Cserépfalvi emlékszobába, Cserépfalvi Imre szülőháza helyén épült kultúrba, ahol Kovács Imre tárlat fog nyílni hamarosan. Megnézzük Pauer Gyula könyvszobrát, ő szobrozta meg a Duna parti cipők emlékművet is. Innen elmegyünk Groszmannék házához, Lili születési helyére, majd a templomkertben lévő holokauszt emléktábla után a Schwarcz házba talán bejutunk., Itt múzeum lesz majd egyszer, ha lesz a kutatásnak annyi pénze, hogy megvegyük a házat, de mindenképpen benézünk az udvarra, ahol az elmúlt évben sajnos lebontották az egykori feltételezett metsző épületét.
A zsidó közön felmegyünk egészen a temetőig. különös, hogy a cserépi felnőtt zsidókat kezdetben Mezőkövesdre temették, csak a gyerekeket ide, Friedmann Júlia 4 gyermeke is  a zsidó temetőben nyugszik.
Végül a két fennmaradt sírkövet és leellenőrizzük az ócska temetőben.

Kb. 10 órakor fogunk megérkezni Bogácsra. A Koccintó büfénél megpihenünk, később felmegyünk (emelkedő) a bogácsi zsidó temetőhöz, ahol egy darab sírkő van még elméletileg. Múltkor még megvolt.

Innen jön egy nagyobb menet, bő 12 kilométer Mezőkövesdig. Az egykori zsinagóga helyén épült iskola falán megnézzünk az emléktáblát, majd a Hársfa és a Diófa utca sarkáig, az egykori gettóig megyünk, ide szállíttatta Péterffy Béla 1944 májusában a környék zsidóságát, előtte majdnem filmsztár is lett a szarházi szolgabíró. 5 évvel ezelőtt kitettem egy emlékkövet Tauber Liliék háza elé, megkeressük.

13 órakor körül lesz vége az emléksétának. Ha Balázs nem jön, és nem visz vissza, akkor a 14 óra 21 perces busszal indulok vissza Cserépfaluba, de talán még a mezőkövesdi temető is beleférhet a programba fakultatíve, de az már csak gépkocsis típusú.

Tehát: 2023. május 21., 8 órakor.

Tizedik alkalommal sem élhetünk tudatlanságban.

EVENT ITTEN

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
Raiffeisen: 12010532-00732641-00100000
SWIFT CODE: UBRTHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU50 1201-0532-0073-2641-0010-0000

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.