Groszmann Lili az Országos Széchényi Könyvtárban

Laza tíz percben fogok beszélni a kutatásról 2018. november 23-án, 10 óra 30 perckor az Országos Széchényi Könyvtárban, a Tudományos Ülésszakon.

Minden évben, a könyvtár születésnapján kiváló kollégáim elmondják, hogy mivel is foglalkoztak a normál ügymeneten túl, idén bekéredzkedtem az eseményre. Több segítséget kaptunk a könyvtártól, az előadás egy köszönet.

Ennyi az absztrakt, vagyis az előadás összefoglalója:

Tóth Péter: Aktívan felejtsünk, vagy tépjük fel a II. világháborús sebeket? Oral history Cserépfaluban Lehet-e valós időben blogolni a tudományos kutatás során megszerzett in- formációkat? 1944 tavaszán egy borsodi falucska, Cserépfalu zsidó polgára- it a mezőkövesdi gettóba, majd Miskolcon keresztül Auschwitzig vitték. 12 Egyikük az akkor 18 éves Groszmann Lili volt, akit jelenlegi tudásunk szerint az auschwitzi gázkamrában pusztítottak el számtalan zsidó társával együtt. Balázs Istvánnal közös kutatásom néhány személyes közléssel, oral history- val indult 2014-ben. Kutatásunk során minden megszerzett információt gyorsan megosztunk egy webes felületen. Módszertani alapvetésünk, hogy forrásainkat, eredményeinket azonnal hozzáférhetővé tesszük, azaz a leírt szöveget, szkennelt dokumentumot, fotót, videót bárki számára elérhetővé tesszük az interneten. Az előadásban a faluban készített beszélgetésekről, oral historykról fogok beszélni.

Tehát a személyes beszélgetésekről fogok beszélni, meddig Oral history az interjú, mi lesz a szerkesztett változattal, mi van akkor, ha az emlékező módosítja az emlékét utólag. Mi is az emlék, mint olyan?

Lesz egy kis kiadvány is, így néz ki a tizenkettedik lap alja:

Kösz Franciska a mindent!

Ezek voltak a diák:

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.