Papírja van a cserépfalui zsidó temetőnek arról, hogy zsidó temető

2016. február 19-én találtuk meg egy régi térképen a cserépfalui zsidó temetőt. Rá huszonkét hónapra, 2017. december 19-én a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsélge tulajdonában került osztatlan közös verzióban a temető.

Ezt a tényt nemrég tudtuk meg az internetről, mert a bárki számára hozzáférhető telekbejegyzéseket tartalmazó adatbázisban megkerestük a tulajdoni lapot.

Így néz ki a tulajdoni lap részlete.

Cserépfalu zsidó temető tulajdoni lap 2018

A kutatásunk, vagyis mi a cserépi temető ügyében egyfajta katalizátori tevékenységet végeztünk az elmúlt két évben. Tárgyaltunk az Egységes Magyar Izraelita Hitközséggel, beszéltünk a Magyarországi Zsidó Hitközséggel, majd a Református Egyházközséggel, és persze Cserépfalu önkormányzatával, mivel Cserépfalu volt a temető tulajdonosa.

Kaptunk egy megbízólevelet a MAZSIHISZ-től, beszéltünk jogászokkal, tárgyaltunk az önkormányzattal, majd ilyen-olyan informális csatornákon követtük az eseményeket. Vártunk, és vártunk.

A reformátusokra azért volt szükség, mert a zsidó temető két református temető között helyezkedik el egy önkormányzati úttal együtt. Az volt a megbeszélések utáni terv, hogy osztatlan közösbe kerül a terület a reformátusokkal. Cserépfalu testülete is rábólintott, majd ügyvédekhez került papírozásilag az ügy.

Néha érdeklődtünk, viszont érdemi infót nem kaptunk, majd pár hete megláttuk az interneten, hogy végre sikerült.

Eljátszhatnánk itt egy nyolcéves gyerek szintjén a meglepődést, de nem tesszük. Sajnos nagyon jól ismerjük a hazai viszonyokat. Inkább az lenne a meglepő, ha akár Cserépfalu, akár a reformátusok, neadj Isten, a Mazsihisz szólt volna nekünk, hogy sikerült.

Gondoljunk bele. A cserépi önkormányzat külön határozatot hozott nemrég arról, hogy menekültek nehogy betelepüljenek Cserépfaluba, beleálltak a STOP-SOROS fideszkampányba nyakig, közben pedig a zsidó temető sorsát is gondosan felügyelik? Nehezen fér meg a kettő együtt kommunikációilag.

Na de most nem tudjuk, hogyan tovább. A terv akkor az volt, hogy ha rendeződnek a tulajdoni viszonyok, megindítjuk a munkálatokat, és klasszul megcsináljuk a temetőt, korábban gyűjtést is indítottunk erre a célra. Mivel egy ilyen projektre a mi zsebünk mérete nem elég.

Lelkes segítőink jelentkeztek (Cserépfaluból is!!!), töbször terepszemléztünk már, kezdenénk már a munkát, mert így gondoljuk.

Kjött pár hete egy pályázat temetők helyreállítására, a szövegezésben azt láttuk, hogy vannak prioritást élvező temetők, másrészt kötelező bevonni közmunkásokat, sőt az önkormányzatnak is vállalni kell 10 évig a “karbantartást”.

Szerintem ez így nem fog működni, Cserépfalu nem fogja gondozni a temetőt, a munkát kereső, éhbérért dolgozó cserépiek sem fognak ezen dolgozni.

Ezt így parancsszóra nem lehet csinálni.

Most gondolkodunk, hogy mit tegyünk. Hívjuk fel a MAZSIHISZT, hogy heló, most akkor kezdhetjük? Vagy a cserépi lelkész urat csörgessük meg, hogy mi a helyzet lelkész úr? Írjunk az önkormányzatnak köszönőlevelet?

Gondolkodunk.

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.