Elveszíti temető jellegét…

Minden átalakul, átalakítható, eladható, elvehető. Így lesz zsidó temetőből 1983-ban kis lakópark, 1970 körül köz- vagy más egyház temetője, panzió, szeméttelep, magántelek…

Lehetne sorolni a fura dolgokat.

Borsod megyében eddigi vizsgálódásaink szerint tíznél több ilyen esetet találtunk. És ez nem azokon múlt, akik megvették, megszerezték ezeket a temetőket…Nem. Azokon, akik hagyták.

Hogy lehet eladni, elveszíteni egy temetőt? A háláchá kifejezetten tilosnak írja le ezt.

Akkor?

Ezt már csak halkan fűzöm hozzá: ahol temettek, ott a sírban….ott van valaki. Érdekes módon elmegyünk ezek felett – ha nem budapesti temetőről van szó… Ott egy vélt/valós – igazából tök mindegy – nem zsidó betemetése mekkora vihart kavart… Itt meg temetők hiányoznak a fiókból.

Ébresztő Budapest!

Update

A facebook Zsidó múlt csoportjában cikkünkre így reagáltak:

“Van felelőse a zsidó temetöknek a MAZSIHISZ-en belül,őt kell kérdezni ?”
Nos, azért ez nem ilyen egyszerű.

A temetők nagy részét az 1950-es években, a kommunista átszervezések alatt, földreform címszóval összevonták. A szerencsésebb temető összeolvadtak a mellettük lévő keresztény temetőkkel, a nem ennyire szerencsések egész egyszerűen egy tollvonással megszűntek létezni. Hogy ezért ki a felelős? Hát…Mazsihisz akkor még nem létezett. Volt egy Miok… meg volt egy állam. Ugyan ki merte akkor felemelni a szavát? Senki.

Az viszont tény, hogy majd nyolcvan év után, egy állítólagos demokráciában igenis tenni kellene valamit.

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.