Hol laktak a mezőkövesdi zsidók?

Például a Mátyás király út 48-as szám alatt lévő házban. Az utca Sztálin elvtárs nevét is viselte a házak névtábláján egykor.

Mezőkövesd, Mátyás király út 48.

Kicsit barátságtalan lemezkerítés védi a befelé nézőket a házikó. Tegnap fotóztam, a május 22-es emléksétánkról egyeztettem a mezőkövesdi rendőrségen. Mert erre is szükség van.

Ilyen az egyeztető tárgyaláson készült jegyzőkönyv első oldalának részlete:

Rendőrségi egyeztetésen készült jegyzőkönyvrészlet 2016

Eseményajánló: 3. Groszmann Lili Nap 2016. május 22. Cserépfalu

Róth László küldött egy szkennelt füzetlapot pár hónapja, ami a mezőkövesdi zsidó tulajdonban lévő ingatlanokról készült. Talán 1945-ben. Ebből tudjuk a 48-as számú ház történetét.
Mutatok egy részletet a dokumentumból.

Kimutatás a mezőkövesdi zsidó tulajdonokról, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

A digitalizált füzet felbontása elég gyenge. Bele is nagyítottam, hogy még gyengébb legyen.

A hét lapból álló dokumentum nem a teljes lista, mert száznál is jóval több ház volt zsidó tulajdonban a második világháborúban. A hét lapon ennél kevesebb ház és tulajdonos látszódik. Azt is megírta Róth László, hogy a levéltár fogja ezt közölni. Vártunk egy ideig, de nem láttuk a dokumentumot, ezért a Magyar Zsidó Levéltár és Múzeumból ki fogjuk kérni a teljes anyagot. Készítünk egy klassz térképet is, főleg persze István, mely térképen az adott házra kattintva soksok infót közlünk az egykori tulajdonosokról. Róth László is térképre szerette volna vinni, de eddig nem készült el.

A Mátyás király utca 48-ban Schwartz István lakott, ő a Yad Vashem szerint a miskolci gettóban tűnt el 1944 májusában.

A Mátyás király utcából nyíló Bónis Bertalan utca ma már Morvay János utca. Látszerész és ügyvédi irodák vannak itt, a negyvenes években Waller Vilmosné ügyvédé volt a 6-os számú ház. Ábrahámovits Adolfné, született Gajduschek Malvin pedig közjegyző volt a Bónis Bertalan 4-ben.

Mezőkövesd, Morvay János utca 2-4-6. Google Maps

Egyszer minden kiderül.

Tegnap a rendőrségtől kifelé sétálva megláttam egy emlékművet a régi földhivatal helyén. A földhivatal azért fontos nekünk, mert a cserépi zsidó temetőre utaló iratnak lennie kell valahol.

A földhivatalnál?

Az ügyintéző azt mondta telefonon, hogy sajnos egy árvíz során megsemmisültek a régi iratok. A régi földhivatal egy mocsaras helyen volt, ezért inkább belvíz lehetett a megsemmisülés oka? Most egy nagy áruház van a régi földhivatal helyén besüppesztve és az említett szobor, ami kicsit közelebbről megnézve egy Wass Albert-emlékmű.

Wass Albert-emlékmű 2016

A víz szalad, a kő marad, a kő marad.

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.