Utazó Vagonkiállítás Mezőkövesden

Még péntekig álldogál behúzott fékkel az Élet Menete Alapítvány vagonkiállítása a mezőkövesdi vasútállomáson.

Jó, hogy van ez a kiállítás, jó is lett volna megnézni. Sajnos munkaidőben nem tudtam megoldani. A következő kiállítás Tiszafüreden lesz, talán majd ott.

Róth László, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem munkatársa felelt a kiállítás mezőkövesdi jellemzőiért. Ahol jár a vagon, mindig egy helyi vonatkozású kétdimenziós része is van a tárlatnak. Készített két tablót a vagonok bejáratához, melyeket a zsidomult.hu borsodi oldalán található információkból rakott össze. A weboldalt szintén Róth úr szerkeszti, az IPA Bt-é a domain.

A kiállítás előtt többször egyeztettünk Róth úrral, talán tudtunk segíteni. A kutatásunk nemcsak Mezőkövesdre koncentrál, hanem mindenfelé érdeklődünk a környéken, hiszen kövesd körül igen nagy számban éltek zsidók a 19. század elejétől 1944-ig.

Három galériát mutatok a vagonkiállításról.

Az első sorozatot az Élet Menete Alapítvány Facebookjáról szedtem le.
ezt írták:

A szakadó eső miatt a vasúti váróba kényszerült megnyitó után Dr. Fekete Zoltán polgármestert a helyi diákok vezették körbe kiállításunkon. Köszönjük Roman Kowalskinak, Lengyelország magyarországi nagykövetének is, hogy elfogadta meghívásunkat, s a csodálatos matyó település polgármesterével együtt megnyitotta a tárlatot.

A második sorozatot Róth László fotózta a hétfői esős megnyitón. A képekhez ilyen szövegeket írt:

A vagonkiállítás a deportálás idején is használt vagonban van elhelyezve. A vagonkiállítás megnyitója. Forgács János holokauszt túlélőt, Gödöllőről deportálták Auschwitz Birkenauba, majd a főtáborba, onnan pedig a Dachaui koncentrációs táborba.

A vagon külső részén elhelyezett tabló, és Mezőkövesd zsidóságának történetéből mutat képeket, eseményeket. A 60-as években lebontott zsinagógáról, a zsinagóga helyének légifényképes kutatásáról, a holokauszt áldozatainak emléktáblájától, a temetőről, családi képeket, ahol a matyó népviseletet Európa szerte megismertető zsidó kereskedelemre is történik utalás, a zsidó iparosok kereskedők, malomtulajdonosok neveit bemutató listáról- A Yad Vashem mezőkövesdi kutatócsoportjának történeti összefoglalóját, a holokauszt áldozatainak listájából és a háború után emelt emlékműről egy képet.

Ha már ott voltak a szervezők, átautóztak Cserépfaluba is. Róth László cserépi fotóit mutatom.

A Cserépfalvi Imrére (sz. Deutsch Imre) emlékeznek nagyon szép emlékművel emléktáblával Cserépfalun, ahol a mezőkövesdi vagonkiállítás megnyitójának napján jártunk.

Sajnos máig (2016. március 9.) nem találtam beszámolót a vagonkiállításról a nagy Interneten. Ha találok, majd bővítem a posztot. A városi tévé csak készített valamit, ha ott volt a helyi polgi?

És még egy scan a végére az elhagyatott kövesdi zsinagógáról. Ezt a képet eddig nem ismertem, egy helyi pedagógus adta a vagonkiállítás szervezőinek.

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.