Hetven éve megöltek egy ezerfős közösséget – sajtóközlemény

A holokauszt áldozataira emlékeznek Cserépfaluban 2015. május 24-én. Rövid falusétán az 1944-ben deportáltak házait érintik a résztvevők, megtekintik a falu híres szülöttjének, az egykori könyvkiadónak, Cserépfalvi Imrének az emlékszobáját és a budapesti holokauszt-emlékmű alkotójának, Pauer Gyulának bronzból készített könyvszobrát.

Az emlékezők ezután a templomkertben található emlékoszlopot érintve a Cserépfalutól 16 kilométerre lévő Mezőkövesdig, az akkori gettó területéig gyalogolnak. Hetvenegy éve többek között a Groszmann és a Schwartz család is megtette ezt a távot. Ezután Miskolcra vitték, majd Auschwitzba deportálták őket.

A 18. század végén létrejött és hetven évvel ezelőtt még mintegy ezerfős Cserépfalu-környékbéli izraelita hitközség mára megszűnt. A Yad Vashem központ mintegy harminc Cserépfaluban született áldozatról tud, a hazai Holokauszt Központ két családot tart számon az áldozatok között. A kutatás jelenlegi állása szerint 931 Mezőkövesd környéki embert hurcoltak el 1944-ben.

Az út során a helyi zsidóság két kutatója, Balázs István és Tóth Péter beszámol a tavaly kezdődött kutatás eredményeiről.

Program:

  • 10.00 Cserépfaluból, a Bükkalja presszó elől indul az emlékező faluséta – Cserépfalvi emlékszoba, Pauer Gyula könyvszobra, Groszmann-ház, Schwartz-ház, II. világháborús emkéloszlop.
  • 10.30 Indulás gyalog Mezőkövesdre
  • 14.30 Mezőkövesd – Diófa utca Hársfa utca sarkán, az egykori gettóban emlékezés.

Bárki csatlakozhat.

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük