Zsidó temető Tótvázsony

Folytatódik az ismerd meg hazádat, megaztán nyaralj okosan túra fekete gépkocsival című alprojektünk. Tavaly Taliándörögdön már mutattam a temetőt, most onnan visszafelé ereszkedve néztem be a vázsonyi vidékre, ha egyáltalán van ilyen nevű vidék.

Tótvázsony nevét már az államalapítás után említették egy iraton, tehát jó régen települtek be a környékre az emberek. Sőt már az ősemberek is! Na meg a zsidók!

Tótvázsony egyik híressége, a kor egyik eképesztően gazdag filantrópja, Freystädtler Antal zsidó nagybirtokos, akinek szeszgyára és marhatelepe is volt, legfőképpen nagy uradalma, sőt a budapesti zsidó gimnázium létesítésére is felajánlott egy csomó pénzt. Ma ez a Radnóti Gimnázium a Cházár András utcában, a 14. kerületben.

Magyar-Zsidó Szemle 26. (1909)1909 / 4. szám. A Freystädtler-féle alapítvány kuratóriuma és a pesti hitközség előljárósága között kötött szerződés a pesti izr. hitközség alapítványi gimnáziuma tárgyában

A Kaposvári „Mária Valéria” Árvaházat is ő építette, és a kaposvári zsidó temetőnek is Antal adott egy területet

A Tótvázsony pont hun egy mondatban említik az 1944-es eseményeket.

A faluból 3 zsidó családot (12 fő) deportáltak, akik közül csak ketten tértek vissza.

Balatonfüredtől és Veszprémtől sincs messze Tótvázsony, egy észak-dél irányú falucska a Balaton-felvidéken. Ahogy beérünk észak felől a faluba, bal oldalon a keresztény temető, majd kb 100 méterrel fentebb van a zsidó temető.

A két temető között sem éppen gondozott a terület.

Tótvázsony zsidó temető 2017. július 29.

Ott fenn, középen az a kis erdőcske a temető. Mellette és mögötte 10-20-30 éve épített házak.

Hasonlóan a nemesvámosi helyzethez, a nagy fák és a dzsumbuj, vagyis a természet a főnök. Nyári szerelésben nem kóser oda bemenni.

A legfontosabb főlényeg, hogy bármennyire is néztem át a szemüvegemen, és nagyítottam bele a képekbe, nem láttam egy sírkövet sem. Ezért a képek, és a videók is ilyen, erdős típusú multimédiák.

Körbejártam persze a temetőt, vagyis három oldalát, mert az egyiken lakóház van, de nem láttam köveket. Csak a régi kőkerítés maradványa emlékeztet valamire.

Tótvázsony zsidó temető 2017. július 29.

A Mazsihisz adatbázisa szerint 10 kőnek kellene ott lennie, és még ezt is írják:

Sírkövek nincsenek a helyükön, és töredezettek. Sok sírhely beszakadva. Évtizedek óta nincs használatban. MAZSIHISZ kérésének megfelelően a sírkövekhez az önkormányzat nem nyúl hozzá.

Hogyan ne nyúljanak hozzá, ha nincs ott sírkő? Az lehet, mint Cserépfaluban, vagy Bükkzsércen, hogy elhordták a temetőből a köveket. Láttam lentebb, a két temető között kőrakásokat, talán azokban vannak?

Írtam az önkormányzatnak levélpostát, majd módosítom a válasszal a posztot.

Van még pár kép és videó Tótvázsonyból:

Felkészül: Nagyvázsony!

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.