Zsidó temető Abádszalók

Hétvégén folytattuk a nyaralás közben megnézem a temető c. projektet, ezúttal Tiszaderzs és Abádszalók volt a két megálló. Közben kaptunk képeket Sajónémetiből is, és Hernádnémetiből is érkezik a következő héten friss képsorozat. Tartalom tehát lesz, és van.

Abádszalók igazából Tiszaabádot jelent, mert anno Tiszaszalókkal vonták össze, így lett Abádszalók a község neve. Ember Mária dolgozatából tájékozódok éppen Abádszalók zsidóságát illetően, azt írja, hogy a magyarországi átlaghoz képest jóval többen élték túl a holokausztot a szalókiak és az abádiak.

Tiszaabád déli részén volt egy kisebb dombon a temető, vagyis most is az. Brutális kőkerítés védi az idegen szemek elől magát a temetőt, egy helyes zárt vaskapu fogadja az érdeklődőket.

Mutatom a kataszteri térkép részletét.

Tiszaabád kataszteri térképrészlete

A Mazsihisz honlapja szerint 100 sírkő található a temetőben, több, mint negyven éve nem temettek ide senkit. Borzasztó elhanyagolt, becslésem alapján tíz éve nem járt itt fűkasza. Van néhány pontja a kerítésnek, ahonnan egy 186 centis ember belát, de pár magasabb sírkőtetőn, és a természeten kívül nincs igazán látnivaló.

Értem én, hogy hagyni kell a temetőt, és a halottakat békén, nem olyan nagy gáz, ha a természet visszaveszi a természetet, de azért ez így kicsit túlzás.

Képek és videó 2017. július 16-án.

Felkészül Tiszaderzs!

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.