Ki mutogasson kire?

Nyomjuk ezt az elveszett temetős kérdést, és néha pofán vág a valóság.

Adott egy baranyai község. Nem nagy, de oda temetkeztek egy közeli nagyváros zsidói is az 1820-as évekig. A temető nagy, 4000 négyzetmétert meghaladja. 1965-ben még bőven ott volt a helyén. Sőt, még a kilencvenes évek elején is, sajnos erről nincs fotó.

Aztán… eltűnt. Lett belőle utca, árok, házak. Ez így hogy?


De vissza Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe. Az alább részletet egy Cserépfalutól pár kilométerre lévő falu 19. századi térképéről vágtuk ki.


Egy újabb elveszett temető.

Mi lesz azokkal a temetőkkel, amik hivatalosan nincsenek is. Nem tud róluk a Mazsihisz, nem tudott róla a helyi önkormányzat, nem lelhető fel sehol a temető előélete, nincs például kataszteri térképen, illetve nem szerepel semmilyen földnyilvántartásban.

Már nagyjából tudjuk mi lesz vélük, erről is szól egy új kiadványunk, melyben elveszett temetőket mutatunk be.

Zeev Paskesz, Lózsy Tamás és Talpas Judit (MAOIH), Tamás Péter (MAZSIHISZ) segítette a munkánkat , és nem állunk itt meg. Már készül a kiadvány folytatása, ami az egri, miskolci, mezőcsáti járás zsidó temetőit összefoglaló adatbázis és tanulmány lesz.

Hogy ne éljünk tudatlanságban.

Így fog kinézni a kiadvány:

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.