Egy újságcikk továbbgondolása

Az Egység 2016 augusztusi számában jelent meg egy cikk „Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak” címmel. A cikk lényege az elhagyott, feladott, nem használt zsidó temetők felújításával foglalkozik, pár gondolatot, vagy inkább kérdést fűznék a leírtakhoz.

Mi lesz azokkal a temetőkkel, amik hivatalosan nincsenek is. Nem tud róluk a Mazsihisz, nem tudott róla a helyi önkormányzat, nem lelhető fel sehol a temető előélete – nincs például kataszteri térképen, illetve nem szerepel semmilyen földnyilvántartásban.

Jelen esetben a cserépi zsidó temetőről szól a kérdés. Megtaláltuk véletlenül egy térképen jelölve a zsidó temetőt, tudjuk, hogy temettek is oda, hiszen cserépben az eddig fellelt anyakönyvek szerint 20 feletti temetés történt. A temető jelenleg hasznosítás alól kivont terület, felhagyott temető. Gazdája nincs.

Cserépfalu község belterületének és zártkertjének ideiglenes nyilvántartási térképe 1966

Főbb írásaink a cserépi zsidó temetőről:

2016. március 4. Térképeken a cserépi zsidó temető
2016. március 3. Magyarországi Zsidó Temetőkért Alapítvány
2016. február 29. Friss képek a temetőből
2016. február 19. Zsidó temető Cserépfaluban
2015. május 20. Cserépfalui zsidó temető

Következő bökkenő: Tard. A helyzet ugyanez. Mazsihisz nem tud semmit, helyrajzi száma nincs, helyiek nem tudnak róla, említése van, hogy a zsidóknak a temetőárokban jelöltek ki helyet. Anyakönyvek szerint 10 körüli temetés lehetett Tardon.

Noszvaj. Szintén nem tud senki semmit.

Cserépváralja. A temető végében 5-6 éve még állt egy zsidó sír.

Halkan jegyzem meg, ezeknek az adatoknak az összeszedése, kutatása nem pénz kérdése, a nagy KÖZÖSBŐL semmit nem fogyasztottunk, jóformán saját zsebből fedezzük a költségeket. Nem lehet, hogy ezt a nagy állami költést azzal kellene kezdeni, hogy végre lenne egy teljes adatbázis a temetőkről? Így csak azok a temetők kerülnek látókörbe, amik 1945 után az akkori zsidó szervezet tulajdonába kerültek az ingatlanokkal együtt. Szerencsére Cserépben nem volt zsinagóga, mert ma már nem lenne – jóformán csak erre van példa – és fájhatna a szívünk.

Még valami.

Márciusban voltunk a Magyarországi Zsidó Temetőkért Alapítvány képviselőjénél Szalai Kálmánnál, ott is fut egy cserépi szál. A szál persze nem tud futni, de nagyon várjuk a fejleményeket.

  A 18. SZÁZAD VÉGÉN LÉTREJÖTT, ÉS NYOLCVAN ÉVVEL EZELŐTT MÉG MINTEGY EZERFŐS MEZŐKÖVESD-KÖRNYÉKBÉLI IZRAELITA HITKÖZSÉG EGYKOR FONTOS RÉSZE VOLT A KÖRNYÉK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS ÉLETÉNEK. MÁRA AZONBAN MEGSZŰNT. Balázs István és Tóth Péter kutatása

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN TÁMOGATÁSOD!
AZ ÉLET IGAZSÁGA ALAPÍTVÁNY
Magnet Bank: 16200106-11703013
SWIFT CODE: HBWEHUHB
Thank you for your donation!
IBAN: HU65 1620 0106 1170 3013 0000 0000
Támogatást PAYPALON is fogadunk.

A kutatás kommentálható a Facebookon, leveled várjuk az toth.peterKUKACliligro.hu címen.